10.11.2018 up
越南河內-還劍湖附近美食推介

已經第二次到河內了⋯⋯ 第一次有越南朋友仔帶路,所以我都無Search過任何資料就飛過去了。今次為了參加越南朋友仔的婚禮,所以我再次飛到越南河內黎個快閃。今次3日2夜之旅,所有大部份都係當地的朋友仔推介,有D係網上都無咩資料架⋯⋯如果大家準備去河內去旅行,睇完咁多資料,一定唔會唔識還劍湖!呢個湖位於河內的市中心,仲要好多景點都係附近,所以成為旅客Must Go的地方。今次由於時間緊迫,所以我酒店都係個湖附近,方便用最最少的時間食最多的野(笑)!


> 推介01 • 蛋咖啡
今次一到埗,我先。去了飲蛋咖啡⋯⋯呢間Cafe係上次越南朋友仔帶我黎,網上中文的資料亦唔算多。佢位於兩間店的裏面,所以大家要抬起頭望下個招牌先會揾到個入口。

沿着燈籠一直行,就會入到一個好中國式的Cafe。


大家只要係Couter落完你的Order就可以上樓上坐低 (先不用趕住比錢,只要走的時候拎埋張單到同一個Couter比錢就ok)


沿着樓梯一直上,就會見到天台,係度吹住涼風飲咖啡,係一大樂事!


如果有位的話,可以選擇坐係近出面的位置,吹住風好好享受。


等左一陣,職員就拎住蛋咖啡上黎⋯⋯ 蛋咖啡有凍有熱。熱的40,000₫(即~HK$13.3) 凍的45,000₫(即~HK$15)。味道比一般用奶沖的咖啡更甜,不過應該係蛋的關係,口感較厚滑。絶對值得加入行程內。


如果大家口痕痕,仲可以加份炸的越南春卷,唔算太油膩,味道不錯。如果無記錯,好似係45,000₫(即~HK$15)。



除了咖啡,Cafe仲有多款果汁、奶昔、果茶,就算唔飲咖啡的大家都可以一齊黎哦~


Café Phố Cổ (Old Town Garden Café)
地址:11 Hàng Gai, Hàng Trống, Hoàn Kiếm, Hà Nội 100000, Vietnam
Google Map:https://goo.gl/maps/AAHt2b7xx9P2

> 推介02 • 椰子咖啡沙冰

今次的推介係間連鎖咖啡店,係還劍湖附近都有幾間分店⋯⋯


大家只要落單及付款後,就可以係上層揾位坐下。呢間分店的Cafe主要係坐低矮櫈仔,著短裙的大家就要小心啦。


Coconut Milk with Coffee椰子咖啡沙冰45,000₫(即~HK$15) 咖啡沙冰都幾香,加埋一座椰子冰的淡淡的椰子香,味道都唔錯。但如果鍾意咖啡的朋友們,可以食飲咖啡底的椰子沙冰哦。但個人就唔係好建議試Coconut Milk with Chocolate,朱古力味係濃的,不過味道有少少過甜了。


Cộng Cà Phê
地址:116 Cầu Gỗ, Hàng Đào, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam
Google Map:https://goo.gl/maps/aDibdjMfqgQ2

> 推介03 • 平嘆法式料理
越南曾被法國統治,除了建築上會有D法國的影子外,市面上都會有大量的法式餐廳。呢間餐廳係網上揾到的,除了好多人推介外,CP值都幾高,平均~HK$250多就可以嘆到法國菜啦!


由於我們係門口拎左張宣傳單張,所以叫野食就可以送杯指定Cocktail。雖然味道偏甜,不店酒的味道仍然係有的。


餐廳好甜心送左每人一碟三款的前菜⋯⋯ 如果我知佢送就唔另外叫一碟啦~ (◐‿◑) 左邊係唔知點左咩的蕉、中間食落似茄汁薯蓉、右邊唔知咩的Puff。


無點湯的我們,餐廳照比左面包我們食。不過無比牛油、又無比橄欖油黑醋,食落有D Dry⋯ 我都係等主菜算。


兩個人的我們,叫左一碟前菜Forest Mushroom Ball 198,000₫(即~HK$66)。用了D西蘭花蓉Mix埋菇粒,食落幾特別,但唔算好好食,OK啦⋯⋯



期待已久的主菜到了!呢個係男朋友叫的Australian Steak 558,000₫(即~HK$186),呢個係值得叫的牛排,牛味都幾香,而且Medium煮得岩岩好,肉質又Keep到幾嫩滑。牛排上仲有個Waffle盒,上面放左D香濃的磨菇汁,點牛排都好夾。另外佢自動會包薯菜,由不同蔬果整成的焗薯蓉造型可愛,加埋微酸的蔬菜粒,睇得又食得。



我自己就叫左一份鴨胸Duck Breastin Red Fruit 518,000₫(即~HK$173)。其實我好少食鴨胸,所以唔多識比較,不過肉質都幾實,食落有D似牛排,配埋酸酸地的Plum Sause,都幾開胃。



飲完杯送的Cocktail,又想坐多陣,所以我們就另外再叫多左兩杯Cocktail⋯ 一杯Dry Martini及一杯Mojito,兩杯都係160,000₫(即~HK$53),但酒精都比一般係香港的餐廳強,大家要量力而為哦。


Green Tangerine Hanoi
地址:48 Hàng Bè, Hàng Bạc, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam
Google Map:https://goo.gl/maps/BYmvT6atiH62

> 推介04 • 人氣越式餐廳
由於逗留的時間太短,但又想一次過食多款越南的美食?咁你可以考慮下呢間越式餐廳。呢間餐廳都係由當地朋友介紹,地點同上面介紹的地方係還劍湖的另一邊。餐廳都算幾大,職員大部分都識講英文,而且有正常的枱櫈,難怪咁多歐美的旅客黎呢到食飯。



餐廳提供的食物種類都好廣,由越式沙律、蒸粉卷、炸春卷、蝦餅、咖哩都有。我們叫了一份蒸粉卷 Banh Cuon Nhan Thit 58,000₫(即~HK$19),卷住豬肉及菇的粉皮幾薄又幾滑,夾埋芫荽再點酸汁,都幾開胃。


為了要點飽肚感,我們叫左一份燒雞配糯米飯Ga Nuong Mat Ong & Xoi Trang 160,000₫(即~HK$53)。可能越南比較多走走雞,燒雞的肉都比較有口感,燒得唔算太香,不過個蜜糖汁又幾香。


由於太耐無食東風螺的關係,所以我叫左一份東風螺食。不過呢碟135,000₫(即~HK$45),每粒螺都好細粒,細粒到用竹簽吉出黎都有D難道,唔多推介大家試。


本身想要一份木瓜沙律,不過由於售罄的關係,我就轉左叫一份鱸魚,如果無記錯好似係150,000₫(即~HK$50)。鱸魚的肉好滑溜又唔腥,而且香茅味剛剛好,係男朋友全個Trip的Best Pick!


去到越南,點都要試試正宗越南咖啡!咖啡會經上面鐵的濾杯濾完就會滴落白色的瓦杯內。大家飲的時間記住攪均,因為下面會有煉奶架。但飲完我都係覺得太甜了,不過都值得一試的。


Nhà Hàng Ngon
地址:26 Trần Hưng Đạo, Phan Chu Trinh, Hoàn Kiếm, Hà Nội
Google Map:https://goo.gl/maps/gT13yUpJAJn

> 推介05 • 當地人都排隊食的鵝肉米粉
係越南一定要食佢地的粉麵!除左D粉面夠滑外,D湯仲好鮮甜。呢間連當地人都會排隊食的小店都係係還劍湖附近。呢間小店係網上唔係好揾到資料,我都係問返越南朋友先知佢確實地址。



係門口手勢2碗,佢就會叫你入去坐底⋯ 等一陣職員就會拎麵比你。其實佢應該有分普通鵝肉、鵝脾等,但唔識越南話的我,最終只有Basic的版本。鵝肉唔算太肥,而且個份量都幾多,40,000₫(即~HK$13)一碗絶對係超值!



麵入面仲有D用雲耳Mix豬碎的東東,呢個幾香又好食!


由於室內的位置應該係屬於另一間店,如果大家要坐室內就要另外比錢買野飲。係價錢的Menu下,我們要左一杯青檸茶及龍眼冰共40,000₫(即~HK$13)。此外,飲品店仲有賣油炸鬼,大家都可以加10,000₫(即~HK$3)要一份,當地人會用黎吸麵湯的精華架。


Bún ngan Nhàn
地址:11 Ngõ Trung Yên, Hàng Bạc, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam
Google Map:https://goo.gl/maps/HLPMimmQMf72

> 推介06 • 越式地道牛河
最後一個介紹的係係越南必食的牛肉河,其實我都係因為太早到鵝肉米粉,見到佢未開⋯⋯ 由於太餓的關係,就係同一條街見到好多本地人食的牛河,所以直覺要坐下。


份量無鵝肉米粉咁大,不過個湯勁甜!

河粉比香港個D更薄更滑,到越南不可不試。

牛肉都係唔會太肥,而且唔係用雪藏的牛肉

Phở Sướng
地址:24B Đinh Liệt, Hàng Bạc, Hoàn Kiếm, Hà Nội, Vietnam
Google Map:https://goo.gl/maps/SAyH61iHE2k

愈來愈多人去越南玩,希望呢篇文幫到準備緊行程的大家。另外温馨一提,越南好多餐廳及小店都會用超矮的櫈仔比食客坐,大家可盡可能都唔好著短裙仔去啦,好唔方便架~